Kaviareň
Mať dnes kaviareň v Starej Ľubovni nie je ničím zvláštnym. Sú ich desiatky – malé, veľké, ľudové i noblesné, aj také pre každého... Aj názvy majú bežné, ale aj výnimočné. V každej z nich si jej majiteľ alebo prevádzkovateľ plní svoj sen a dúfa, že okrem pokrytia nákladov aj zarobí a biznis posunie o level vyššie.Niekomu sa to darí, inému horšie. Dnešný zákazník je extrémne náročný. Očakávania obrovské, najlepšie všetko za pár centov alebo zadarmo a tolerancia k omylom nulová. Pravdou je, ak to čo robíš, nerobíš úprimne a s láskou, môžeš to onedlho zavrieť.
Pri otvorení našej kaviarne sme mali jasno. Prioritou musí byť kvalitná káva a usmievavý personál.
Bez zohratého kolektívu zamestnancov nemá kaviareň šancu udržať si klientelu.
„Skúšali sme rôzne chute, počúvali sme zákazníkov a ukázalo sa, že slovenská klientela je konzervatívnejšia, zvíťazila horká chuť kvalitnej čistej arabicy, ktorá má minimálnu kyslosť. U nás si môžete vychutnať výbornú kávu od talianskej pražiarne Pellini. Tak ako káva aj pražiari majú svoj rating, zlý pražiar môže káve ublížiť.
„Dobrú kaviareň vytvára jej personál. Je rovnako dôležitý ako kvalitná káva. Uvoľnení, vysmiati zamestnanci, ktorých to baví a vedia s kávou narábať, sú základom úspechu. Dobrý barista musí každé ráno a potom aj cez deň podľa potreby kontrolovať kávu, nastaviť mlynček, ochutnávať, lebo chuť kávy sa mení podľa vlhkosti a teploty. Chuť espressa ovplyvňuje veľmi veľa veličín."
Najpopulárnejším kávovým nápojom je espresso lungo, to znamená „predĺžené“espresso, keď hosť dostáva espresso a horúcou vodou si ho dolieva podľa svojej chuti.